Regionalne potrawy w Zakopanem
Poznaj tradycyjne potrawy miasta położonego w serwu polskich Tatr!
Bez dwóch zdań Zakopane to miasto, które każdego roku przyciąga wielu turystów swoim górskim pięknem. Jednak turyści chwalą miejsce nie tylko z uwagi na przepiękne widoki, ale również ze względu na bogate doznania kulinarne. Można znaleźć tutaj wiele regionalnych potraw, które są wyjątkową ucztą dla podniebienia i dobrze oddają charakter regionu.
Jednym z najbardziej charakterystycznych i lubianych smakołyków w Zakopanem jest oscypek! To tradycyjny ser wytwarzany z mleka owczego, który jest poddawany procesowi wędzenia i dojrzewania. Oscypek ma charakterystyczny walcowaty kształt walcowaty. Oscypek najlepiej smakuje, gdy jest podawany na gorąco, np. jest zasmażany na grillu. Najczęściej podaje się go z żurawiną.
Postaw na pieczeń wieprzową lub kiełbasę z grilla!
Kolejnym regionalnym daniem jest kwaśnica. To tradycyjna zupa przyrządzana z kiszonej kapusty, z dodatkiem wędzonego mięsa, kiełbasy oraz warzyw. Kwaśnica ma bogaty smak i aromat. Jest bardzo dobrą propozycją na chłodniejsze dni w górach. Dużą popularnością cieszą się również górskie mięsne specjały, jak np. boczek faszerowany, kiełbasa z grilla czy pieczeń wieprzowa.
Będąc w Zakopanem koniecznie trzeba zasmakować regionalnych pierogów! Choć pierogi są znane w całej Polsce, to w tym regionie naszego kraju smakują doskonale! Najczęściej można spotkać pierogi z kapustą i grzybami, serem. Podawane są z sosem śmietanowym lub skwarkami.
Jeśli chodzi o słodkości, to zdecydowanie warto skusić się na placki ziemniaczane z sosem jabłkowym, sękacze, szarlotkę z chrupiącą kruszonką. Sękacz jest rodzajem tradycyjnego ciasta, które wypiekane jest na kształt walca. Zdecydowanie polecamy!