Śniadanie wielkanocne w Zakopanem
Sprawdź co podaje się na stołach podczas Wielkanocy w Zakopanem!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Już w przyszłym miesiącu większość z nas będzie celebrowała święto zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Niektórzy w tym czasie wybierają się poza miejsce zamieszkania i decydują na spędzenie święta w innym miejscu. Popularnym kierunkiem jest oczywiście Zakopane. Najważniejszy posiłek w roku warto skosztować w sercu najwyższych polskich gór! Wielkanocne śniadanie w górach, to jest to!
Będąc w Zakopanem w czasie świąt, zdecydowanie goście naszych stron będą mieli przyjemność skosztowania wielkanocnego żuru z jajkiem i kiełbasą. Żur ma niezwykły zapach i smak, który powoduje przyjemne doznania smakowe. W naszych stronach, na stole z pewnością nie zabraknie jajek, które pochodzą z lokalnych hodowli, a to oznacza, że wyróżniają się prawdziwym smakiem. Podawane są na twardo, są faszerowane oraz serwowane w paście.
Tatrzańskie piekarnie dokładają wszelkich starań, aby świeży chleb na stołach miał chrupiącą skórkę. Wędliny, pasztety, pasty, galaretki, kiełbasy wiejskie, szynki i schaby pochodzą z okolicznych wędzarni. To tylko nieliczne z wskazanych smakołyków na tutejszych stołach. Pojawiają się również oscypki na słodko i z żurawiną, korboce oraz bundz.